Zgaga u kobiet w ciąży

Zgaga to bardzo powszechne zjawisko, z którym mierzy się również bardzo wiele kobiet w ciąży. Jeśli jej doświadczasz wiedz, że nie jesteś w tym sama.

Spis treści

Zgaga to bardzo powszechne zjawisko, z którym mierzy się również bardzo wiele kobiet w ciąży. Jeśli jej doświadczasz wiedz, że nie jesteś w tym sama. Wiele kobiet w ciąży również dotyka ten problem, a objawy zgagi nasilają się w kolejnych trymestrach. Szacuje się, że w I trymestrze ciąży zgagę zgłasza około 22% kobiet, w II trymestrze z problem tym boryka się już 39%, a w ostatnim, trzecim trymestrze uskarża się na nią już nawet 72% ciężarnych. Co ciekawe objaw ten przed ciążą towarzyszył zaledwie 14% kobiet. Warto tutaj nadmienić, że po ciąży zgaga najczęściej zmniejsza swoje nasilenie.

Skąd się bierze zgaga?

Zastanawiasz się czym tak naprawdę jest zgaga i skąd się ona bierze? Dlaczego dotyka właśnie Ciebie? Zacznijmy od wyjaśnienia tego skąd właściwie bierze się zgaga w ciąży. Wiedz, że jest to jeden z najczęściej spotykanych objawów choroby refluksowo-przełykowej (GERD), ale może też występować samoistnie, nie musi być z nią związana, i tak jak już wspomniano wcześniej dotyka wiele kobiet w ciąży. U ciężarnych pojawia się ona na początku najczęściej jako efekt zmian hormonalnych, które zachodzą w organizmie kobiety po zagnieżdżeniu się zarodka. W Twoim organizmie zmienia się poziom progesteronu, czyli hormonu płciowego, które ma za zadanie wspierać prawidłowy rozwój ciąży, ale ma też kilka innych funkcji. W kontekście zgagi ważne jest to, że przyczynia się do osłabienia perystaltyki przełyku i rozluźnienia jego dolnego zwieracza. To z kolei sprzyja cofaniu się kwasu żołądkowego. W kolejnych miesiącach, wraz z powiększaniem się macicy dochodzi do coraz większego jej ucisku na żołądek, a to także prowadzi do cofania się treści żołądka do przełyku i pojawienia się zgagi. Nie musisz się jej jednak obawiać, jest to zupełnie normalny objaw, który nie zagraża Twojemu dziecku.

Jakie jeszcze objawy mogą towarzyszyć zgadze?

Oprócz palenia w przełyku i kwaśno-gorzkiego posmaku w ustach, razem ze zgagą mogą się pojawić również inne objawy. Czasami może doskwierać Ci kaszel lub chrypka, który również jest efektem podrażnienia przełyku przez kwas żołądkowy. Może też towarzyszyć jej kwaśne odbijanie czy uczucie dyskomfortu w nadbrzuszu. Często zgłaszanym symptomem zgagi jest też ból i pieczenie w klatce piersiowej. Tutaj ważne jest, żeby poznać jego przyczynę, jeśli jest to ból który towarzyszy Ci, a nawet nasila się podczas odpoczynku czy przy schylaniu się to znaczy, że związany jest ze zgagą.

Co sprzyja powstawaniu zgagi?

Występowanie zgagi w ciąży związane jest głównie ze zmianami zachodzącymi wówczas w Twoim organizmie. Niemniej jednak jej powstawaniu mogą też sprzyjać nasze wybory żywieniowe czy prowadzony styl życia. Jeśli jesteś w grupie ciężarnych, którym często doskwiera zgaga pomyśl o tym by unikać:

  • Mocnej herbaty, kawy
  • Soku z cytrusów
  • Soków i przecierów pomidorowych
  • Napojów gazowanych
  • Czekolady i innych słodyczy
  • Pikantnych potraw z dużą ilością przypraw
  • Cebuli
  • Tłustych i smażonych potraw

Jak radzić sobie ze zgagą?

Jeśli to tylko możliwe, staraj się uregulować swoje nawyki żywieniowe, stawiaj raczej na kilka mniejszych posiłków niż 2-3 większe, dodatkowo postaraj się jeść je powoli, bo zbyt szybkie spożywanie posiłków również może nasilać zgagę. Spróbuj spożywać kolację na 2-3 godziny przed snem i unikaj leżenia po niej, a jeśli to możliwe to śpij z uniesionym wezgłowiem łóżka. Pij regularnie wodę. Na właściwe funkcjonowanie przewodu pokarmowego wpływa też stres. Postaraj się więc jak najwięcej relaksować. Unikaj też zakładania ciasnej odzieży.

Oprócz zmiany nawyków można też próbować radzić sobie ze zgagą domowymi sposobami. Jednym z polecanych produktów, który może trochę złagodzić jej objawy w ciąży jest siemię lniane, które oprócz łagodzenia zgagi dostarczy także ważnych składników odżywczych. Oprócz tego zgagę ukoić może także napar z melisy czy kopru włoskiego. Innymi cennymi produktami z Twojej kuchni, które łagodzą zgagę, a także dostarczają cennych składników może być imbir czy też migdały. Wiele kobiet poleca też picie mleka czy kefiru.

Co gdy domowe sposoby zawiodą?

Niestety, często zdarza się, że domowe sposoby nie są skuteczne albo pomagają tylko na chwilę. W czasie ciąży wiele leków jest też zakazanych do stosowania przez ciężarne. Same kobiety też często obawiają się czy to co wezmą nie zaszkodzi rozwijającej się ciąży. Twoje obawy są jak najbardziej zrozumiałe. Nie musisz się jednak bać, istnieją produkty dostępne do stosowania w ciąży, które są bezpieczne i skuteczne. Jednym z takich produktów jest Alugastrin® Max Protect. To bezpieczny dla kobiet w ciąży produkt, który zawiera w swoim składzie alginian sodu działający powlekająco i tworzący ochronną barierę w żołądku i na powierzchni przewodu pokarmowego, wodorowęglan sodu, węglan sodu i węglan wapnia, które z kolei wykazują działanie zobojętniające na sok żołądkowy. Dzięki tak dobranemu składowi uwalnia Twój organizm od zgagi i ochrania przełyk. Jakie są jeszcze zalety produkty Alugastrin® Max Protect? Ma przyjemny smak i jest w formie jednorazowych saszetek od razu gotowych do spożycia. Możesz więc mieć go zawsze przy sobie i nie martwić się, że nie będziesz mogła poradzić sobie ze zgagą, gdy będziesz np. poza domem i nie będzie możliwe skorzystanie ze sprawdzonych, domowych sposobów.

Podsumowując, problem zgagi w ciąży dotyka wiele kobiet w Polsce, mimo iż jest uciążliwy i niesie za sobą określony dyskomfort nie musisz się go bać. Zgaga jest problemem, z którym można sobie poradzić domowymi sposobami, a jeśli te zawiodą na rynku farmaceutycznym są też już dostępne rozwiązania bez recepty, które są bezpieczne dla Ciebie, jak i Twojego dziecka.

Bibliografia:

  1. Świdnicka-Siergiejko A., Marek T., Waśko-Czopnik D., Gąsiorowska A., Skrzydło-Radomańska B., Janiak M., Reguła J., Rydzewska G., Wallner G., Dąbrowski A.: Postępowanie diagnostyczno-terapeutyczne w chorobie refluksowej przełyku. Konsensus Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii 2020. Med. Prakt., 2022; 6: 38-74
  2. Dąborowski A., Choroba refluksowa przełyku. W: Wielka Interna. Gastroenterologia. cz. II. Dąbrowski A. (red.). Medical Tribune Polska, wyd. II, Warszawa 2019; 12-29
  3. Waluga M., Choroba refluksowa przełyku i jej leczenie w wybranych przypadkach. Lekarz POZ, 2021; 3/2021
  4. Waśko-Czopnik D., Gąsiorowska A., Janiak M., Skrzydło-Radomańska B., Drobink J., Babicki M., Mastalerz-Migas A., Rydzewska G., Rekomendacje dla lekarzy rodzinnych dotyczące diagnostyki i leczenia choroby refluksowej przełyku. Lekarz POZ, 2024; 4/2024: 190-201
Alugastrin